Jdi na obsah Jdi na menu
 


Soňa Klačerová: Kajmaní pokus

13. 9. 2010

Začnu od konce:  Teď to pošlu lektorovi a on napíše posudek, ve kterém mě jistě pochválí    a v závěru doporučí, abych svůj výtvor předělala..., uzavírá Soňa Klačerová svůj text Kajmaní pokus. Má pravdu. A netřeba nic dodávat. Takže jdeme na to.

      Autorku je tedy třeba nejprve pochválit. Což je někdy problém, zvláště když chválit není co. To se ale paní Soni a jejímu textu netýká, pochvalu si zaslouží. Především schopností zaznamenávat a vidět řadu literárních motivů. Na nepatrné ploše jich má tolik, že by to stačilo přinejmenším na fejeton. Ale o tom potom. Motivy společně s fabulačními nápady představuje třetí, nejrozměrnější odstavec ze všech čtyř odstavců rukopisu, přičemž celých devět řádek tvoří jen dvě souvětí. Samo o sobě je to působivé, avšak vzhledem ke  kontextu celého rukopisu je to značná disproporce syžetová.

      Jak už jsem uvedl, paní Soňa měla pravdu, a proto správně usoudila, že lektor jí doporučí, aby text předělala. Tak lakonické, strohé a příkré však kajmaní lektorské posudky přece jen nejsou, jak v rukopise naznačuje, ale jistě jen proto, aby text uzavřela pádnou,  vlídně jízlivou pointou. Jako vždy si samozřejmě povíme více a podrobněji.

      O syžetu jsem se už zmínil. Problém je už s žánrem. Jednoznačně jej pojmenovat není dost dobře možné, a také nebyl předem a promyšleně stanoven a vymezen. Text je cosi mezi dvěma žánry. Na rozsah kurzivky je to moc, na sloupek málo. A nejde jen o sám rozsah. Inkriminovaný třetí odstavec nejen formou, ale i obsahem přímo toužebně hledí k fejetonu. Mimo jiné proto, že se značně vzdálil tématu – tvůrčí psaní a lektorování pro kajmaniádu. To by se nemohlo stát, kdyby se autorka držela žánru a – opakuji –  předem si jej zvolila a promyslela. Žánr je cosi jako syžetový plán, generální linie fabulační, kompoziční a stylistická. Spolehlivě vede neúhybnou cestou lemovanou nástrahami a úskalími tvůrčích možností, které se vábivě nabízejí v jiných žánrech. Jestliže však talentovaný autor takovým možnostem neodolá, svůdné literární rusalky ho rády  zavedou na scestí. To paní Soňa zajisté nechce, a proto se musí žánrově rozhodnout.

       Nabízím jí tři možnosti: kurzivka, sloupek, fejeton. Kurzivka se soustředí výhradně na kajmaniádu, na autorské rukopisy a lektorské posudky. Sloupek se trochu rozšíří, ale o kajmaniádě se zmíní jen jako záminka obecnějšího tématu autorských rukopisů a lektorských posudků. Fejeton bude mít značně širší rozsah, autorce dovolí výhradně osobní polohu a tón, vynechá lektorské posudky, zato podrobněji a hlouběji zobrazí své i cizí zážitky s psaním, více uplatní humor, a především téměř neomezenou nadsázku.

      Je to jen na autorce a její žánrové úvaze. Paní Soňa by se však rozhodnout měla. Bylo by škoda takového textu. Už proto, že se myslím poprvé týkal přímo kajmaniády...

                                                                                            Mgr. Jiří Polák

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář