Jdi na obsah Jdi na menu
 


Narozeniny_LP

9. 1. 2013
 
Předpokládám, že si v Daru slova ještě vzpomínáte, jak často a důrazně jsem vás měl k tomu, abyste si vyzkoušeli různé žánry beletrie. Jednak proto, abyste rozvíjeli a pěstovali své tvůrčí psaní samé, jednak proto, že nikdo z vás předem nevěděl, který z žánrů si posléze oblíbíte tak, že to bude láska na celý život. (Zářný příklad je Marcela Matějková a její črty.) Asi ne všichni posluchači Daru slova za ta léta uposlechli mému nabádání, doporučení, mé rady i prakticky si osvojovat probírané žánry. Jeden posluchač však nejen uposlechl, ale žánry si osvojil tak svědomitě a důsledně, že mi to dodnes utkvělo v paměti. A nedosti na tom, pan Petr Štrunc, a    o něm je řeč, si všechny vyzkoušené žánry dodnes také autorsky uplatňuje a tvoří. A to stále ještě nebylo všechno. V Daru slova jsem u každého dalšího autorova rukopisu  byl přesvědčen, že právě tento žánr konečně bude a zůstane pro pana Petra tím pravým a osudovým. To se však opakovalo do té doby, než jsem pochopil, že autorova literární tvorba nespočívá v osudovém žánru, nýbrž v jeho talentu, a tedy i v obdivuhodné žánrové šíři jeho možností a schopností. A jelikož pan Petr v tvorbě jednotlivých literárních žánrů postupoval důsledně a cílevědomě, musela dříve nebo později nastat chvíle, kdy vstoupil na tenký žánrový led. Je jím literatura jménem čtivo.
      Ponechme stranou problematiku čtiva, pouze konstatujme, že to není imanentní synonymum braku, že je to korektní, legitimní žánr literatury. A já si pana Petra vážím, že na onen tenký led vstoupil, že se do psaní čtiva pustil. Mimo jiné proto, že jakkoli jsou literárně teoretické poznatky nezbytné, není nad vlastní autorovu tvůrčí zkušenost, a v první řadě  se to týká právě žánrů.
      Se čtivem si autor poradil velmi dobře, jak se ostatně dalo předpokládat. Povídka se opírá    o reálně možnou a bohatou fabuli, kompozice má spád i pointu (ta nemusí být vždy jen humorná!). K té mám jen jednu připomínku, drobnou, ale zásadní. S ohledem na žánrové principy a zákonitosti čtiva by pointa měla čtenáře kardinálně překvapit až na sám konec povídky Narozeniny, k hororovému zjištění, že se jedná o fatální loď Titanic. Po tak silném zážitku bude čtenář sotva ochoten v textu ještě něco dál číst.
      Nemyslím si, že čtivo je snadné, že je autor může psát jak na běžícím pásu, jako Baťa cvičky. Samozřejmě tím míním dobrého autora a dobrou povídku (novelu, román). Přesto soudím, že to případ Petra Štrunce nebude, totiž jako žánr, jemuž by se chtěl upsat na celý tvůrčí život. Jako vždy a všude jsou ale výjimky. Ve světové literatuře známe věhlasné autory i autorky vynikajících knih, píšící čtivo, především detektivky, například Agatha Christie nebo Georges Simenon. Je však podstatně méně světoznámých autorů, jejichž knihy mají povahu detektivek nebo kriminálních příběhů, ale vysoce přesahují žánr čtiva směrem k jakékoli jiné beletrii. Tito autoři mají mimořádný talent fabulační a vypravěčský (literární kritici a novináři britského spisovatele Fredericka Forsytha nazývají s úctou a respektem storytelle, mistr vypravěč), ale navíc sám mimořádný talent umělecký, talent pro literární poznání, tvořené literární obrazností. Autorem tak výsostně literárních detektivek byl americký spisovatel Raymond Chandler, a je naší hrdostí, že takové povídky psal v celém světě obdivovaný Karel Čapek.
      Vraťme se k panu Petrovi. Bude dál více či méně často pokračovat v tvorbě čtiva? Můžeme se ho na to zeptat, ale třeba to sám ještě dost dobře neví. Pokud ano, nepochybuji, že to budou povídky zdařilé. Tak či onak, u našeho autora bych si ale jako tajný tip vsadil na čtivé povídky umělecké, povídky čapkovského typu – když už po čtivu pan Petr náhodou zatouží. A ve svých starých lektorských kostech cítím, zejména takhle na jaře, že určitě zatouží a že to nebude náhodou. Takovou výzvu takový autor oslyšet prostě nemůže, jako že je kajmaní bůh nade mnou!
 (KAJMANIÁDA 25. května 2010)                                                                                                      Mgr. Jiří Polák
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář