Jdi na obsah Jdi na menu
 


Marcela Matějková - portrét

marcela-matejkova_portret.jpg

 Po studiu ekonomie na vysoké škole jsem pracovala v bankovnictví a v poslední pracovní dekádě na Ministerstvu financí ČR. Sepisování úvěrů a ekonomických zpráv bylo sice zajímavé ale tak pomíjivé, že jsem se rozhodla kromě naplnění jiných snů, že zachytím mnohé nejen ze svého života, ale i ze života mých předků. Pokud je ještě někdo, kdo mi informace může podat a to je moje osmdesáti sedmiletá maminka.

Pocházím z velké rodiny a díky otcově profesi jsme se několikrát stěhovali a tak o pestré vzpomínky nemám nouzi. Z pracovního života jsem si přinesla vlastnost vše dotahovat do konce a tak začaly vznikat vzpomínkové cykly. Přestože jde o osobní vzpomínky, tak se vždy snažím, abych zachytila dobu v širších souvislostech. Některé příběhy jsem zpracovala v literárnější podobě, kdy přidaná fikce překračuje memoárovou podobu, pak se stává, že maminka mi připomíná, že tak to nebylo.

Ráda se také ve fejetonech, které zveřejňuji na Neviditelném psu, podělím s čtenáři o tipy na různé kulturní nebo cestovatelské zážitky. http://neviditelnypes.lidovky.cz/novinari.asp?idnov=1541

Velkou radost mi přineslo psaní knížek pro vnoučata a jejich společná četba pod javorem nebo u krbu.

Své krédo jsem napsala v eseji „Proč píši paměti“:

http://www.marcela-matejkova-story.estranky.cz/clanky/prvni-patnactka/proc-pisi-pameti.html

                …Jednoho slunečného podzimního dne, jsme při návštěvě Vídně s manželem vyhledali na základě informací získaných v kanceláři Centrálního vídeňského hřbitova hrob mé prababičky a pradědečka. V počítačové databázi kanceláře byly přesně zaneseny údaje o datu a místu úmrtí manželů. No jo, ale kde se vlastně narodili? Odkud do Vídně přišli? Údajně odněkud z východních Čech, nebo snad z Moravy? Z jaké rodiny odcházela mladá dívka do Vídně vyučit se vyšívačkou a z jaké rodiny pocházel mladík, budoucí majitel známého vídeňského krejčovského salónu? Jistě měli sourozence. Je tedy pravděpodobné, že někde na území naší republiky máme příbuzné. Ale kde? Není koho se zeptat. Vždyť po smrti mého otce, jeho sestry a jejich dvou bratranců, žijících až do své smrti v Londýně, už není nikdo, kdo zažil život rodiny ve velkém domě v centru Vídně, ani idylické časy v rodinné vile.

                Toto všechno mi táhlo hlavou na prosluněném hřbitově v Maueru. A najednou mě to napadlo. Pokusím se zachytit své vzpomínky, jak se život v naší rodině od poloviny dvacátého století vyvíjel. Nejsem sice žádný spisovatel, ale zkusím to. Třeba mé paměti někoho z potomků zaujmou, třeba budou mít zájem vědět, jak žili jejich předkové. A když ne, tak nevadí, alespoň si některé události ze svého života připomenu a to také není k zahození!

Marcela Matějková

http://www.marcela-matejkova-story.estranky.cz/

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář