Jdi na obsah Jdi na menu
 


Tři vzpomínky na jedno téma

8. 5. 2012

·         Svíčky na chodnících ve vesnici, kde máme chalupu.

Kluci a holky svíčky zapalují u vrátek do zahrádek a předzahrádek svých lásek při Haloweenské noci. Zcela specifický zvyk, místo vydlabaných tykví - svíčky na chodníku v lahvi od okurek.

 

·         Svíčka na chodníku, když v zimě čekám, až před naší chalupou zastaví auto a z něj vyběhnou kromě manžela taky naše vnoučata.

Svíčkou mega rozměrů na chodníku už tradičně vítám příchozí do teplého domečku. Jdeme dovnitř na bramboračku, svíčka plápolá vesele dál, neuhasí ji ani prudký poryv větru. Škoda, že vnoučata mi odrůstají před očima, za chvíli se nad mou svíčkou na chodníku jen usmějí. Ale ať, stejně jednou budou vzpomínat…

 

·         Svíčky na chodnících před staropražskými a malostranskými restauracemi.

Ty miluji, jak ráda bych v nich utrácela svůj důchod. Stačí ale jít kolem a já vidím před sebou tajemný svět pražských zákoutí v pojetí Jakuba Schikanedera. Přítmí, venku lezavo, zima, ale ty venkovní svíčičky dělají útulný dojem. Přímo lákají někam dovnitř, do tepla, když nevejdeme zrovna do restaurace, před kterou hoří, stačí zajít někam jinam na svařák, nebo na grog. Nálada je už předurčena těmi světýlky na chodníku.

 

To jsem se zasnila. Všimli jste si, že všechny ty svíčky na chodníku se konají v podzimním či zimním čase? Teď máme květen, před námi jsou letní měsíce a pak to přijde zas: Svíčky na chodníku. A víte, že se mi po tom čase trochu zastesklo?

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Svicka na chodniku

(Blanka Bartsch Forstova, 16. 11. 2012 15:54)

Tak a mame listopad a blizí se prosinec. Nastal cas svicek na chodniku, kdy plapolaji na uvitanou clovickum, co kraci kolem. Chodim take kolem svicek, obcas nekam zapadnu - je zima a z nosu mi kape - dam si svarak, vyjdu a jdu jinam, dam si svarak a tak dale. Skoncim na Kampe, divam se na Prahu a zajdu do "moji oblibene restaurace mlyna s tocicim se kolem. Omyl, to neni to opevovane kolo turisty, toto kolo je vzadu -naproti detskemu hristi, pod honosnou restauraci. Jde se po schudkach dolů, kolem kola. Chodim tam i s vnoucaty, tem se to kolo libi jako me. A neni tam vodnik, i kdyz vnucka rika, ze asi ten vodnik hlida jinde.