Jdi na obsah Jdi na menu
 


Domácí úkol - Jana Herrmannová

21. 6. 2018

Paní Marie si vždy zakládala na tom, jak dobře vede svou domácnost. Dokázala rozdělit domácí úkoly tak, že zapojila celou rodinu. Manžel trpělivě snášel celá léta její rozkazy, zákazy, příkazy, poslušně a bez odmlouvání. Byla to žena velmi pořádná. Doma skoro sterilno, na tom si zakládala. Vykonávat manželské povinnosti třikrát týdně bylo samozřejmostí. Jakákoliv výmluva měla za následek výčitky. Toho dne bylo panu Bohoušovi těžko pokud pomyslel na večer. Netěšil se domů. Měl nepříjemný pocit, že to dnes špatně dopadne. Natěšená manželka ležela už v posteli a netrpělivě očekávala manžela. Jakmile vešel do ložnice a uslyšel známý šustivý zvuk novin, zatmělo se mu před očima a omdlel. Probudil se v nemocnici a nechápal, jak se tam ocitnul.

„Jak vám je, cítíte se už lépe?“ zeptal se ošetřující lékař.

„Co se stalo? Proč jsem v nemocnici?“ zeptal se.

„Přivezli vás v bezvědomí, ale udělali jsme EKG a další vyšetření, nic závažného jsme neshledali. Myslíme si, že to byla náhlá indispozice“. Lékař držel v rukách dokumentaci o zdravotním stavu pacienta. Při listování, uslyšel pacient šustivý zvuk papíru a omdlel. Po chvíli jej zase přivedli k vědomí. Co vyvolalo náhlou mdlobu? Jakou to má souvislost se zvukem? Ošetřující personál si kladl tuto otázku a dospěli k závěru, pozvat na konzultaci psychiatra.

Psychiatr měl velkou trpělivost, protože zpověď pana Bohouše byla rozsáhá a dlouhá. Bude si muset promluvit i s jeho manželkou. Je to velmi citlivá záležitost, a tak bude nutno k ní přistupovat a nejvyšším taktem.

„Nemyslela jsem tím nic zlého, ale celé roky to manželovi nevadilo. Máte pravdu, děti už odrostly, a tak už nemusím dávat znamení, že nás nepřekvapí. Byl to takový můj signál, že vzduch je čistý. Proto jsem vždy zašustila novinami.“ V duchu se zasmála, v tu chvíli jí byla směšná propagace novin, která léta odebírali. „Každé ráno Rudé Právo, největší a nejčtenější.“

Psychiatr doporučil, aby pro příště vynechala signál šustěním novin. Určitě se zdravotní stav jejího manžela co nejdříve stabilizuje. Byl to nelehký „Domácí úkol“, ale co by milující manželka pro svého muže neudělala!