Jdi na obsah Jdi na menu
 


Polední pauza.

24. 3. 2014

„Tak Jsem zase včera zase byla u zachraňování. Minulý týden to byl pán, který upadl na chodníku a včera, holky, to mi nebudete věřit, to byl zase pes.

Z práce jsem jela do Lidlu, pro nákup, a tam u vozíků seděl zubožený velký zlatý retrívr. Sotva se držel, vyhublý, kost a kůže. Musel být nemocný, nebo se dlouho potuloval. Kdo ví, co se mu stalo, jestli ho někdo vyhodil, nebo se zaběhl a ztratil cestu domů. To ale nebývá, oni psi většinou instinktivně cestu najdou. Možná ho někde někdo odvezl přes půl republiky a vyhodil ho z auta a odjel, to víte, co všechno lidi dokážou, když se chtějí zbavit psa.

Několik lidí se mu snažilo dát nějaké mlsky, koupili mu psí granule, ale on ani neměl sílu je sežrat. Báli jsme se k němu přiblížit, pohladit ho. Nevíte, co takový pes může udělat, když je ve stresu. Ale, co já vím, byl to žalostný pohled. Měl šíleně smutné oči, a žebra se mu pod kůží rýsovala, ani srst je nezakryla. Volali jsme na policii, aby pro něj přijeli a odvezli ho někam do útulku, kde by se o něho postarali. Mají přece službu pro takové případy. Asi půl hodiny jsme tam tak čekali. Každou chvíli se k pejskovi někdo přiblížil a pokoušel se mu dát něco k žrádlu, ale marně, jen tam pak už ležel, hlavu položenou na tlapách.

Kdybych neměla psa a dvě kočky, snad bych si ho vzala domů. Ale jedna paní, co tam byla na nákupu s dvěma dětmi, říkala, že ho vezme. Stejně chtěla dětem pejska pořídit. Mají domek se zahradou, mohli by ho tam mít. Ještě volala manželovi, jestli s tím bude souhlasit. Souhlasil a tak ho odvedla do auta a odjela s ním napřed na veterinu.

Ani nevíte, jak se mi ulevilo, je to smutný pohled na tak zubožené zvíře. Ještě štěstí, že ti policajti nepřijeli, třeba by ho odvedli někam, kde by ho utratili.“

Až teď, když dovyprávěla svůj zážitek, si Mariina kolegyně dokázala ohřát svou krabičku s obědem. Ještě další minuty probíraly ten příběh a shodly se v jedné myšlence. Když se mluví o bezdomovci, většinou si ho lidé představují jako zuboženého, většinou špinavého a páchnoucího člověka, který si v mnoha případech svůj životní styl vybral sám. Ale co takový pes, kterého se jeho pán chce z různých důvodů zbavit? Takový pejsek je jen obětí. Ještě, že jsou lidé, kteří mu dají nový domov.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář