Jdi na obsah Jdi na menu
 


Stále zelené tichomořské ostrovy

14. 3. 2012

Havajské ostrovy jsou opředeny mýty, pověstmi, pohádkami i rituály. Magie tichomořských šamanů (kahunů) a vědění havajských kněží, které mají dodnes v podvědomí původní i nynější obyvatelé ostrovů, jsou předávány dalším generacím v ústním, ale i v písemném podání. Domorodí obyvatelé mají posvátnou úctu k dávným bohům a tradicím s nimi spojených.

Abraham Fornander, Švéd, který se usadil na Havaji v roce 1842, byl ženatý s princeznou Pinao Alanapaku z ostrova Molok. V 60., a 70. letech 19. století zastával řadu významných funkcí v Havajském království. Během svého života se věnoval sbírání a studiu havajského folkloru, mytologie a tradovaných rituálů navracející štěstí a dobré vztahy v životě ohany (vesnice). Havajští šamané – kahuni ovládali psychologii a souvislost mezi dobrými vztahy, příznivými emocemi a fyzickým zdravím, smyslem života, sebeovládáním a navracejí klid do vztahů. Vycházeli z učení HUNA.

HUNA – světelná moudrost ostrovů Polynésie, je založena na konceptu ALOHA – nenásilném vnímání, vyjadřování a sdílení míru.

Základní myšlenky tohoto učení shrnul havajský šaman Serge Kahili King do sedmi principů.

1)Volba       - Svět je takový, jaký si myslíme, že je.

2)Svoboda - Neexistuje žádná hranice a omezení.

3)Cíl           -   Energie proudí tam, kam směřuje naše pozornost.

4)Okamžik - Právě tento okamžik je ten pravý.

5)Srdce      - Milovat znamená být s někým šťastný.

6)Moc        - Všechna síla přichází zevnitř.

7)Pravda   - Měřítkem pravdy je její účinnost.

Jak praktikovat HUNU – žehnat okamžiku, věřit si, očekávat jen to nejlepší.

 

Naupaka je nejslavnější z legend havajských ostrovů, pojednává o nešťastné lásce milenců, kteří jsou od sebe odděleni navždy. Jeden je vyhnán do hor a druhý na pláž, přesto se z hor nese tichá ozvěna, která je slyšet na pláži – Hoaloha Me ke Aloha – v překladu to znamená přítel s láskou.

Země se otřásá a po stranách sopky Kilauey stéká láva. To se probudila Pele, mocná bohyně ohně a patronka havajských ostrovů. Její matkou je Haumea, v havajské mytologii byla bohyní plodnosti a zrození, ztotožňující element kamene. Měla mocné nadpřirozené schopnosti a porodila mnoho dětí, které se zrodily z různých částí jejího těla. Jejím mužem byl, Kane Milohaj, tvůrce nebes a země. Polynésané je měli ve velké vážnosti a přinášeli jim různé oběti, aby si zachovali jejich přízeň.

Každý rok navštíví havajské ostrovy několik milionů turistů. Všichni jsou předem upozorňováni, aby nesbírali suvenýry ve formě kaménků, protože na sebe přenesou nepřízeň bohů. Podle legendy bohyně Pele potrestá každého, kdo poruší tento zákaz. Přesto se najde mnoho lidí, kteří toto varování neberou na vědomí a pak se vracejí zpět s nadějí, že nepřízeň osudu zvrátí. Každým rokem se na ostrovy vrátí poštou několik metráků kamenů.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Aloha

(Blanka Bartsch Forstova, 1. 6. 2012 21:33)

Jani. kde jsi toto vsechno nasla? Ja nesbirala kameni na Hawaii a presto nas stihlo s manzelem nestesti. Manzel se malem utopil a ja - nevim, asi me kousla ryba. Pak z toho tromboza - mezi zivotem a smrti.'Ach jo.
B